Pocztówka z Delhi

Kulinarne pocztówki ze świata
Pocztówka z Delhi
Marta Karbowa-Grzonkowska Marta Karbowa-Grzonkowska

Pocztówka z Delhi

Cześć Wiki!

Pozdrawiam Cię z najwspanialszego miejsca na ziemi! Wiesz dlaczego? Wyobraź sobie, że tu wszyscy jedzą palcami! Nikt nie używa sztućców! Kulinarny za każdym razem, gdy idziemy do restauracji, aż pieje z zachwytu. W Polsce mama nie pozwala mu jeść palcami, a tu nie ma wyjścia. Musi się zgodzić.

Pewnie zastanawiasz się, jak w takim razie Hindusi radzą sobie z posiłkami? Otóż do wszystkiego podają tutaj takie płaskie chlebki wypiekane z mąki pszennej lub ryżowej. Wyglądają trochę jak suche placki. Najczęściej spotykane to chapati i naan. Właśnie tym pieczywem jedzą pozostałe części potrawy, takie jak mięso czy sosy. Czyli łyżka i widelec są im zbędne. Ale ekstra!

Nie wiedziałam, jak to możliwe, że nie bolą ich brzuchy od takiego sposobu jedzenia. Przecież na dłoniach często mamy różne szkodliwe bakterie. Tata wytłumaczył mi, że kuchnia hinduska skutecznie broni ludzi przed zakażeniami. Używa się niej specjalnych dodatków, które mają działanie przeciwbakteryjne, przeciwzapalne i przeciwwirusowe. Pomagają też w przypadku innych ciężkich chorób. Te przyprawy to curry, w skład którego wchodzi kurkuma. To właśnie kurkuma jest tym magicznym składnikiem potraw, który chroni przed chorobami. Na dodatek potrafi nadać jedzeniu piękny ciemnożółty kolor.

Może poszukałabyś dań na swojego bloga, które można by przyprawić kurkumą? To byłoby ciekawe dla Twoich czytelników.

Ściskam Cię mocno,

Kuchasia

Facebook Pinterest Instagram e-mail
Powrót