Pocztówka z Aten

Kulinarne pocztówki ze świata
Pocztówka z Aten
Marta Karbowa-Grzonkowska Marta Karbowa-Grzonkowska

Pocztówka z Aten

Kochana Wiki!

Wreszcie przybyliśmy do Grecji! Zawsze marzyłam, żeby zobaczyć ten kraj. Uwielbiam czytać mitologię, a moją ulubioną boginią jest Atena. Już nie mogę się doczekać, kiedy zwiedzę Akropol!

Tata tez wyraźnie jest podekscytowany. Mówi, że kuchnia grecka to jedna z najzdrowszych na świecie. Zabrał nas do restauracji, żeby od razu udowodnić, że ma rację. Chętnie poszliśmy, żeby przekonać się, czy jest również smaczna. Zresztą po długiej podróży byliśmy bardzo głodni.

W restauracji zamówiłam szpinakowe ciasto z oliwkami i fetą. Było rewelacyjne! Tata bardzo pochwalił mój wybór. Powiedział, że oliwki są bardzo zdrowe – i mają wiele cennych składników, w tym witaminy A, B, C i E. Ciekawa jestem, czy pomylił się w alfabecie i zgubił D – czy też po prostu w oliwkach nie ma tej witaminy. Nie miałam czasu się dopytać, bo byłam bardzo zajęta jedzeniem.

Kelnerka zrobiła nam niespodziankę i przyniosła do spróbowania smażone kwiaty kabaczków. Nigdy nie jadłam czegoś takiego! Ale były pyszne! Tylko Kulinary ich nie spróbował. Siedział pod stołem i zjadał figi z torebki. Bardzo polubił ten grecki owoc.

Muszę już kończyć, bo przyszła pora na zwiedzanie. Byłoby super, gdybyś na swojego bloga opracowała przepisy na potrawy z oliwkami. Myślę, że naszym koleżankom, te owoce zasmakują tak bardzo jak mnie.

Ściskam Cię mocno,

Twoja Kuchasia

Facebook Pinterest Instagram e-mail
Powrót