Żywienie w sporcie

Diety

Wszyscy wiemy, jak ważna jest aktywność fizyczna. Skutecznie zapobiega wielu chorobom cywilizacyjnym, takim jak nadciśnienie tętnicze czy insulinooporność. Jest naszym sojusznikiem w walce z nadwagą i otyłością. Sport wpływa też na nasze samopoczucie – pozwala się odprężyć a dzięki wydzielanym hormonom uzyskać dobry humor, zadowolenie i szczęście.


Aktywność fizyczna jest ważna zarówno dla dorosłych, jak i dla dzieci. Pozwala nie tylko zredukować tkankę tłuszczową, ale też pozytywnie wpływa na układ ruchu, krwionośny, oddechowy i nerwowy. Dzięki uprawianiu sportu dzieci są spokojniejsze i lepiej się uczą.


Niektórzy z nas uprawiają sport rekreacyjnie, a inni wyczynowo. W każdym przypadku warto upewnić się, że nasz sposób odżywiania sprzyja celom, które chcemy osiągnąć, a nie im szkodzi. Wytrzymałość i siła to potrzeba wielu sportowców, ale różne dyscypliny sportu mogą potrzebować innego wsparcia ze strony jedzenia. To naturalne, że sztangista powinien odżywiać się inaczej niż ultramaratończyk czy jeździec. Podobnie, jeśli zaczynamy uprawiać sport, by pozbyć się zbędnych kilogramów, musimy upewnić się, że nie zjadamy więcej kalorii, niż jesteśmy w stanie spalić.


Zastosowanie określonych strategii dietetycznych bez wątpienia może wspomóc osiąganie wyznaczonych rezultatów ćwiczeń. Strategie żywieniowe opierają się na doborze odpowiednich makroskładników, witamin, minerałów, płynów oraz właściwym ich rozkładzie w ciągu dnia. Dotyczy to zarówno początkujących, jak i intensywnie trenujących. To naprawdę ważne, co zjemy przed treningiem lub zabawą fizyczną, co po nich, a czasem, co w ich trakcie. Dietetycy kliniczni z poradni żywieniowej Foodwise z przyjemnością pomogą w ułożeniu diety dostosowanej do Państwa sportowych potrzeb.


Zaczynając przygodę z aktywnością fizyczną, warto od samego początku ustalić zapotrzebowanie na najważniejsze składniki odżywcze – różnić się ono będzie w zależności od wyznaczonego celu. Rezultat ćwiczeń może być osłabiony w wyniku zastosowania niewłaściwego żywienia. Na przykład efekt redukcji masy ciała nie zostanie osiągnięty, jeżeli dobowy bilans energetyczny nie będzie ujemny. Odwrotnie – niewłaściwe spożycie makroskładników może ograniczyć budowanie masy mięśniowej. Rozpoczynający ćwiczenia często mylnie szacują swoje zapotrzebowanie energetyczne, co prowadzi do nadmiernego lub niedostatecznego spożycia kalorii w ciągu dnia. Warto skonsultować z dietetykiem klinicznym, jak należy się odżywiać w danym przypadku.


Sportowcy i osoby intensywnie trenujące wiedzą, że wraz ze wzrostem natężenia ćwiczeń zmienia się zapotrzebowanie na makroskładniki. Czas posiłków powinien być dopasowany do rozkładu dnia, a każdy z nich odpowiednio zbilansowany, tak aby uzyskać w diecie optymalną ilość składników odżywczych, a także zmaksymalizować ich przyswajanie i wykorzystanie przez organizm. Odpowiednie żywienie jest istotnym elementem pozwalającym osiągnąć wysokie wyniki sportowe. Właściwy plan dietetyczny pozwala zapewnić dostateczne spożycie węglowodanów, a tym samym efektywnie uzupełniać i zmaksymalizować zapasy glikogenu. Intensywne treningi wymagają też właściwego zaplanowania spożycia płynów, aby ograniczyć ich utratę z organizmu.


Czasem suplementacja może przynieść dodatkowe korzyści. Pamiętajmy jednak, żeby być ostrożnym. Na przykład osoby, które mają problem z nerkami, powinny skonsultować z dietetykiem, czy mogą przyjmować konkretne preparaty białkowe. Nie warto także wydawać góry pieniędzy na suplementy o wątpliwej skuteczności. Dietetyk może pomóc w określeniu czy nie ma przeciwwskazań do zażywania konkretnego preparatu oraz czy faktycznie mogą wyniknąć z tego jakieś korzyści. Dostępne na siłowniach preparaty białkowe mogą być pomocne, jednak bez większego trudu wraz z posiłkami można osiągnąć zawartość tego składnika w diecie na poziomie 2g/kg masy ciała.

 

Facebook Pinterest Instagram e-mail
Powrót