Żywienie w chorobie nowotworowej

Diety

Właściwe odżywiania zarówno w profilaktyce choroby nowotworowej, jak i chorobie nowotworowej to bardzo ważne zagadnienie.

 

Poradnia dietetyczna Foodwise oferuje Państwu pomoc w obu tych przypadkach.

 

W przypadku profilaktyki choroby nowotworowej nasi dietetycy kliniczny chętnie ułożą dla Państwa indywidualną dietę bogatą między innymi w antyoksydanty, kwasy tłuszczowe omega-3 i selen. Trzeba również pamiętać, by zadbać o właściwą masę ciała, gdyż z wielu badań wynika, że otyłość sprzyja rozwojowi niektórych nowotworów.

 

Potrafimy również pomóc w problemach żywieniowych w przebiegu choroby nowotworowej.

 

Choroba nowotworowa powoduje szereg zmian w metabolizmie. Sama w sobie, jak również proces jej leczenia (taki jak chemioterapia czy radioterapia) mogą wiązać się z negatywnymi skutkami ubocznymi jak nudności, utrata apetytu, wymioty, zaburzenia motoryki przewodu pokarmowego, które znacznie utrudniają właściwe odżywianie.

 

W czasie intensywnie leczonej choroby nowotworowej często występuje niedożywienie, więc niezbędne jest dostarczanie zwiększonych ilości witamin i składników mineralnych. Dietetyk kliniczny właściwie komponując dietę i dobierając odpowiednie do stanu zdrowia preparaty żywieniowe, jest w stanie istotnie pomóc w złagodzeniu objawów, poprawie jakość życia i odżywianiu. Planując dietę, zatroszczy się o dostarczenie niezbędnych antyoksydantów, na które zapotrzebowanie znacznie wzrasta w okresie choroby.

 

Dietetycy kliniczni z poradni żywieniowej Foodwise pamiętają o tym, że posiłki oprócz dobrego zbilansowania powinny być przygotowane zgodnie z preferencjami smakowymi chorego. Potrawy monotonne i nieatrakcyjne dla pacjenta negatywnie wpływają na jego łaknienie i mogą pogłębiać niedożywienie. Nasi dietetycy dokładnie też wytłumaczą, w jaki sposób przygotowywać posiłki i zwrócą uwagę na higienę żywienia. Z diety trzeba na przykład całkowicie wykluczyć przypalone potrawy.

 

Warto pamiętać o tym, by porady dietetyka klinicznego zasięgnąć jeszcze przed rozpoczęciem leczenia, aby omówić mogące się pojawić trudności w zakresie żywienia oraz móc efektywnie z nimi walczyć już od samego początku.

 

Osoby, które przeszły chorobę nowotworową, muszą szczególnie dbać o posiłki – ich jakość, dostarczanie wszelkich składników wspomagających zdrowie i wybieranie potraw zwiększających odporność. Kluczem do stworzenia idealnej diety jest odpowiedni dobór produktów zawierających antyoksydanty, niezbędne witaminy, minerały przy jednoczesnym bilansowaniu makroskładników (białko, tłuszcz, węglowodany). Warto dbać także o zdrową masę ciała, prawidłową wartość BMI, ponieważ badania wskazują, że np. w przypadku raka piersi u kobiet nadwaga może sprzyjać nawrotom zmian nowotworowych. 

W przypadku choroby nowotworowej czasem zdarza się niestety, że trzeba usunąć narządy lub ich fragmenty.

 

Każda resekcja (operacja polegająca na usunięciu części lub całości narządu) wiąże się ze zmianami w funkcjonowaniu organizmu. W zależności od tego, który jest to organ, różne mogą być właściwe ścieżki odżywiania. Przede wszystkim jednak każda choroba nowotworowa to stan, który wymaga szczególnej opieki dietetycznej, ponieważ w okresie tym organizm pracuje na wzmożonych obrotach.

 

Podobnie jak po wszelkich inwazyjnych zabiegach, bardzo podniesione jest ryzyko niedożywienia. Warto podjąć odpowiednie kroki w zakresie diety jeszcze przed operacją. Osoby, którym udaje się nie tracić masy ciała, mają znacznie większe szanse na powrót do zdrowia. Podobnie pacjenci dobrze odżywieni przechodzą operacje lepiej, ich organizmy szybciej regenerują się. Dieta odgrywa tak istotną rolę w walce z chorobą, że powinna być postrzegana jako nierozerwalny element terapii. 

 

Szczególnej troski o stan odżywienia wymagają resekcje odcinków przewodu pokarmowego. Stwarzają bowiem zagrożenie niedożywienia wynikające ze zmian jego funkcjonowania.

 

Dietetycy kliniczni w poradni żywieniowej Foodwise układają diety dla pacjentów po gastrektomii, tyreoidektomii oraz we wszystkich przypadkach związanych z usunięciem narządów lub ich części.

Facebook Pinterest Instagram e-mail
Powrót