Żywienie w chorobach jelit

Diety

Jelita to niezwykle ważny i delikatny narząd organizmu człowieka. Choroby jelit występują najczęściej ze wszystkich chorób układu pokarmowego. Bóle brzucha, biegunki, zaparcia, wzdęcia – objawy są różne, lecz zwykle uciążliwe. W przypadku wielu chorób jelit właściwy sposób żywienia pomoże łagodzić dolegliwości. Zapewni też dostarczenie odpowiedniej ilości energii i składników odżywczych. Dlatego ważne, żeby w przypadku chorób jelit skonsultować się z dietetykiem klinicznym. Dietetycy kliniczni z internetowej poradni żywieniowej Foodwise z przyjemnością Państwu pomogą.


Przyjrzyjmy się bliżej niektórym chorobom jelit.


Choroby zapalne jelit


Wyróżniamy dwie zasadnicze formy nieswoistego zapalenia jelit: chorobę Leśniowskiego-Crohna oraz wrzodziejące zapalenie jelita grubego (WZJG).

Choroby zapalne jelit charakteryzują się epizodami zaostrzeń i remisji.

W okresie zaostrzeń szczególnie należy zadbać o dostarczenie odpowiedniej ilości energii w diecie (zapotrzebowanie jest wyższe), żelaza, antyoksydantów oraz innych składników, których ryzyko niedoboru jest szczególnie wysokie (białko, kwas foliowy).


W trakcie zaostrzeń w zależności od lokalizacji zmian zapalnych mogą występować biegunka lub zapacia. Oba stany wymagają odmiennego postępowania dietetycznego. Dobrze zaplanowana dieta może przynieść ulgę w objawach, tj. zmniejszyć lub zwiększyć liczbę wypróżnień, zmniejszyć ilość produkowanych gazów.

W trakcie biegunki należy wykluczyć produkty bogate w błonnik nierozpuszczalny, które mogą nasilać perystaltykę oraz najczęściej laktozę, która może być w tym okresie źle tolerowana, a także produkty nasilające produkcję gazów.  Jednocześnie trzeba zadbać, aby dieta nie była deficytowa, ponieważ może doprowadzić do niedożywienia, które często występuje u pacjentów z chorobami zapalnymi jelit. Dietetyk pomoże w doborze suplementów, jeżeli okaże się to wskazane.


Dieta ważna jest także w okresie remisji. Osoby z WZJG są szczególnie narażone na wystąpienie raka jelita grubego. Trzeba więc wyeliminować/ograniczyć wszelkie produkty dodatkowo zwiększające to ryzyko (czerwone mięso, kwasy tłuszczowe nasycone). Po drugie wraz z dietetykiem klinicznym można zidentyfikować produkty, które mogą przyczyniać się do występowania zaostrzeń prowadząc dzienniczek żywieniowy. W okresie remisji ważne jest spożywanie odpowiedniej ilości błonnika, który sprzyja rozwojowi korzystnych bakterii jelitowych.


Czy można wyleczyć choroby zapalne dietą?


Choć nie można stwierdzić jednoznacznie, czy dieta ma wpływ na rozwój choroby coraz więcej jest badań na ten temat. Dzięki zindywidualizowanemu podejściu można opracować dietę, która będzie sprzyjała utrzymaniu jak najdłużej remisji (eliminując produkty, które nasilają dolegliwości u danego pacjenta). Pojawiają się także doniesienia o możliwej skuteczności diety przeciwzapalnej, której celem jest m.in. dietetyczna manipulacja składu mikroflory jelitowej. Istnieją badania wskazujące jej skuteczność. Opiera się na produktach pro- i prebiotycznych, unikaniu wskazanych węglowodanów, tłuszczy nasyconych, zwiększeniu w diecie kwasów omega3.


Dlaczego tak ważne jest, żeby w przypadku chorób zapalnych jelit zwrócić się do dietetyka?

 

Dietetyk oceni na ile stosowana przez pacjenta, dieta zaspokaja jego indywidualne zapotrzebowanie i zaproponuje właściwe zmiany
Pomoże wskazać produkty, które u danej osoby mogą przyczynić się do zaostrzania dolegliwości
Opracuje dietetyczny plan uwzględniający indywidualną tolerancje pacjenta, produkty sprzyjające jelitowemu mikrobiomowi, o właściwościach przeciwzapalnych, który potencjalnie może wydłużyć okres remisji
W okresie zaostrzenia ustali dietę łagodzącą objawy, jak biegunka/zaparcia, nadmierne gazy, dyskomfort

 

Zespół jelita drażliwego (ZJD)

 

Zespół jelita drażliwego to dość tajemnicza jednostka chorobowa, ponieważ nieznane są jej przyczyny. Charakteryzuje się występowaniem takich dolegliwości, jak bóle brzucha oraz biegunki lub zaparcia.


Ważne, że przy tej chorobie dieta ma duże znaczenie dla łagodzenia objawów. Dzięki wprowadzeniu do diety błonnika rozpuszczalnego przy ograniczeniu nierozpuszczalnego można zapobiec wystąpieniu biegunek. Redukcję gazów można osiągnąć poprzez ograniczenie węglowodanów nierozkładających się w przewodzie pokarmowym. Ulgę u niektórych pacjentów przynosi także dieta low FODMAP, czyli dieta z ograniczeniem węglowodanów łatwo fermentujących. (Fermentujących Oligosacharydów, Disacharydów, Monosacharydów, Polioli)


Pamiętajmy, żeby w przypadku zespołu jelit drażliwego koniecznie skorzystać z pomocy dietetyka klinicznego.  Dietetyk pomoże zaprowadzić niezbędne zmiany w diecie. Warto wiedzieć, że wprowadzenie diety low FODMAP, z racji tego, że jest to dieta eliminacyjna, zagrożone jest wystąpieniem niedoborów pokarmowych. Dietę stosuje się zawsze pod kontrolą dietetyka. Trwa ona nie dłużej niż 8 tygodni, polega na czasowym ograniczeniu w diecie węglowodanów fermentujących. Po tym okresie wprowadza się je stopniowo ponownie obserwując ew. nawroty dolegliwości. Dzięki temu można na dłużej wyeliminować produkty, które zostaną zidentyfikowane jako intensyfikujące objawy.

 

Facebook Pinterest Instagram e-mail
Powrót