Żywienie przy Hashimoto

Diety

Hashimoto to najczęściej występująca choroba endokrynna. To również jedna z najczęstszych dolegliwości, z którymi pacjenci zgłaszają się do dietetyka.


Dlaczego?


Wprawdzie farmakoterapia w niedoczynności tarczycy stanowi najważniejszy element leczenia chorych, jednak właściwe odżywianie ma istotne znaczenie jako działanie wspomagające leczenie. Przede wszystkim trzeba zadbać o naszą tarczycę. Odpowiednio zbilansowana dieta powinna dostarczyć niezbędnych składników odżywczych wykorzystywanych do syntezy hormonów tarczycy i unikać produktów, które mogą ten proces zaburzać.

Osoby chorujące na Hashimoto często borykają się z nadwagą. Niedoczynność tarczycy, z racji pełnionych przez nią naturalnych funkcji, wiąże się z obniżeniem poziomu podstawowej przemiany materii. W skrajnych przypadkach tempo metabolizmu może spaść nawet o 50%. Dlatego też najczęściej osoby z Hashimoto walczą z nadmierną masą ciała i mają trudności w jej zredukowaniu. Odpowiednią kaloryczność diety można dobrać metodą prób i błędów, najlepiej z pomocą dietetyka. Kluczowym elementem jedzenia jest błonnik, który odgrywa rolę w utrzymaniu sytości. To istotne przede wszystkim w okresie redukcji masy ciała. Najwięcej kalorii (ok. 50%) powinny dostarczać węglowodany złożone, szczególnie w postaci niskoprzetworzonych produktów – ciemnego pieczywa, grubych kasz, płatków zbożowych. Ponadto dieta powinna być skomponowana w taki sposób, aby ułatwić utrzymanie masy ciała na właściwym poziomie.


Jest wiele elementów diety, na które osoba chora na Hashimoto powinna zwrócić uwagę.

Są to na przykład: ilość i jakość spożywanego białka oraz tłuszczy, wspomniany już błonnik pokarmowy, właściwa zawartość cynku, jodu, żelaza, selenu czy witaminy D. Warto przy komponowaniu posiłków wspomóc się wiedzą dietetyka klinicznego, by mieć pewność, że dostarczymy organizmowi wszelkich niezbędnych środków do walki z chorobą. Warto sięgnąć do artykułu napisanego przez naszych specjalistów, by zrozumieć, na co dokładnie uważać.

Wokół Hashimoto narosło wiele mitów żywieniowych, z którymi również trzeba się zmierzyć.

Nie należy, wbrew temu, co często można przeczytać, zupełnie eliminować z diety roślin krzyżowych, takich jak na przykład: kapusta, brukselka, kalafior czy brokuł. Są one źródłem goitrogenów, czyli związków mogących hamować syntezę hormonów tarczycy. Jednak, jeśli warzywa te są spożywane w zwyczajowej ilości, nie będzie miało to wpływu na przebieg choroby. Szczególnie że proces gotowania znacznie redukuje ich zawartość w warzywach.


W różnych źródłach można spotkać się z teorią, że dieta bezglutenowa może pomóc w łagodzeniu objawów choroby. Niektóre z badań wskazują na skuteczność tej diety eliminacyjnej, jednak dowody są zbyt słabe, aby móc jednoznacznie zalecić ten sposób żywienia osobom bez celiakii. Bezzasadna eliminacja glutenu z diety znacznie utrudnia jej zbilansowanie oraz może prowadzić do zmniejszonej zawartości błonnika w diecie. Zwłaszcza kiedy dieta bezglutenowa jest prowadzona bez fachowej porady dietetycznej. Z drugiej jednak strony u osób z Hashimoto jest wyższe ryzyko wystąpienia celiakii niż u osoby zdrowej. Warto więc przeprowadzić diagnostykę w tym kierunku.


Coraz więcej badań wskazuje na zależność między spożyciem mleka i rozwojem chorób o podłożu autoimmunologicznym. Ma to związek ze złej jakości mlekiem produkowanym przemysłowo. Na dodatek kazeina zwarta w mleku ma duże zdolności antygenowe. Dlatego mleko i jego przetwory powinny być wysokiej jakości i spożywane w umiarkowanych ilościach.


Ostatnio często można usłyszeć o „Protokole autoimmunologicznym”. To specjalny model żywieniowy, który jest bardzo restrykcyjną propozycją, mającą z założenia zmniejszać stan zapalny toczący się w organizmie. Podstawą diety są: warzywa, tłuste ryby, chude mięso. Wykluczone zgodnie z protokołem powinny być: zboża, strączki, nabiał, kawa, jajka, orzechy. To dieta, która stwarza ryzyko licznych niedoborów (np. wapnia). W niewielkim badaniu z udziałem 17 kobiet po 10 tygodniowym stosowaniu ww. diety nie zaobserwowano poprawy w zakresie produkcji hormonów tarczycy. Wyniki sugerowały jednak, że może mieć działanie zmniejszające stan zapalny. Potrzeba jednak dalszych badań, by jednoznacznie to potwierdzić.


Dieta przy Hashimoto to zagadnienie dość skomplikowane.

Nasi dietetycy kliniczni chętnie pomogą Państwu w precyzyjnym ustaleniu właściwego modelu żywienia. Bez odpowiednich wyliczeń, czasem trudno dojść, jakiego elementu w diecie brakuje. Warto skorzystać wtedy z fachowej analizy posiłków, aby zidentyfikować, których pierwiastków czy witamin mamy za mało. Pełnią one przecież w organizmie ważne, określone funkcje.


Odpowiednia dieta to również podstawowe narzędzie kontroli masy ciała. Nadwaga, która często towarzyszy Hashimoto może zredukowana dzięki zastosowaniu odpowiedniego odżywiania. Pomoc dietetyka przyda się w oszacowaniu zapotrzebowania kalorycznego.


Zdarza się też, że Hashimoto towarzyszą dodatkowe choroby. Są to między innymi zaburzenia glikemii, celiakia czy nieswoiste choroby zapalne jelit. Warto wtedy skorzystać z pomocy dietetyka klinicznego, który pomoże stworzyć urozmaicony jadłospis nawet przy sporych ograniczeniach asortymentu dozwolonych produktów. Dietetycy kliniczni z internetowej poradni żywieniowej Foodwise są do Państwa dyspozycji.

 

Facebook Pinterest Instagram e-mail
Powrót