Żywienie w ciąży

Żywienie w ciąży i niemowląt

Dzięki prawidłowemu żywieniu przed i w czasie ciąży mama może zatroszczyć się o to, by dziecko miało zdrową dorosłość. Dieta matki przed ciążą i w czasie jej trwania, nie tylko wpływa na masę urodzeniową dziecka. Podaż odpowiednich ilości składników odżywczych we właściwych proporcjach wpływa na prawidłowy rozwój narządów płodu, co przekłada się na zmniejszenie ryzyka wielu zaburzeń i chorób cywilizacyjnych. Z tego względu tak ważne jest, aby planując ciążę analizować jadłospis przyszłej mamy. Przygotowanie żywieniowe do ciąży to przede wszystkim zgromadzenie wszystkich składników odżywczych, które będą potrzebne w ciąży a których nie mamy jak szybko uzupełnić w czasie jej trwania. Niedoboryzwiązane z brakiem zapasów w organizmie, które mogą w trakcie ciąży się pojawić szybko narastają i mogą prowadzić do różnego typu zaburzeń.

Kobiety ciężarne powinny zwrócić uwagę przede wszystkim na jakość spożywanych produktów, ale również na ich ilość. Zbyt wysoka kaloryczność diety w ciąży sprzyja nadwadze matki, a ta z kolei zwiększa ryzyko nadmiernej masy ciała dziecka (makrosomii płodu). Duże rozmiary noworodka mogą być przyczyną powikłań w trakcie porodu. Okazuje się również, że dieta w trakcie ciąży oraz odżywianie dziecka w okresie niemowlęcym może wpłynąć na programowanie żywieniowe we wczesnym okresie życia. W trakcie życia płodowego kształtuje się metabolizm na długie lata. Odżywianie na etapie płodowym oraz niemowlęcym wpływa na prawdopodobieństwo rozwoju otyłości, chorób układu krążenia, cukrzycy typu 2 oraz alergii w życiu dorosłym.

Pamiętajmy, że poczucie smaku maluszka rodzi się już w łonie mamy. Zatem gust kulinarny dziecka zależy w dużej mierze od posiłków spożywanych przez mamę w czasie ciąży. Przyszłe mamy powinny o tym pamiętać przy swoich nietypowych zachciankach.

 

autor: Paulina Gryz-Ryczywolska

Facebook Pinterest Instagram e-mail
Powrót