WEGANKA W CIĄŻY

Żywienie w ciąży i niemowląt

Wegetarianizm i weganizm to coraz popularniejszy sposób odżywiania, ale też styl życia. Z roku na rok przybywa wśród nas wegan, czyli osób, które nie jedzą żadnych produktów pochodzenia zwierzęcego.


Ale  czy dieta wegańska jest bezpieczna dla kobiet w ciąży?


Odpowiedzieć na to pytanie nie można jednym słowem.
Trzeba pamiętać, że ciąża, to wyjątkowy czas, podczas którego odpowiadamy nie tylko za zdrowie swoje, ale również a może przede wszystkim za rozwój i zdrowie naszego dziecka.
Od mamy, babci, koleżanki słyszymy: „jedz nabiał, przecież wapno jest ważne w ciąży”, „jak nie będziesz jadła mięsa,to będziesz miała anemię” itp.
Lekarze często nadal odradzają ten sposób żywienia i bardzo chętnie namawiają do wprowadzenia do diety produktów pochodzenia zwierzęcego.
Stanowisko Amerykańskiego Stowarzyszenia Dietetycznego, jest jasne. Możemy w nim przeczytać, że dobrze zaplanowane diety wegetariańskie, w tym wegańska, są odpowiednie na wszystkich etapach życia, włącznie z okresem ciąży i laktacji.


Jeśli do tej pory byliśmy na diecie wegańskiej lub to właśnie w okresie tych ważnych dla nas 9 miesięcy postanawiamy wprowadzić zasady diety roślinnej ważne jest, by do swojego żywienia podchodzić odpowiedzialnie. Jeśli decydujemy się na dietę wegańską w ciąży powinniśmy skonsultować się z wykwalifikowanym dietetykiem i stosować się do zaleceń specjalisty.Osoby będące na dietach eliminacyjnych rzadziejborykają się teraz z niedoborami żywieniowymi, ponieważ dysponują większą wiedzą, ale też częściej zwracają się po pomoc do specjalistów.

Dietetyk podpowie, gdzie szukać składników odżywczych na które wzrasta zapotrzebowanie w ciąży orazjak zbilansować dany posiłek by ułatwić ich wchłanianie.

A od nas dla wszystkich przyszłych mam weganek mała ściąga:

 

Pamiętaj o białku !

Białko jest niezbędne do budowy tkanek naszej pociechy. Dlatego zwróć szczególna uwagę na jego źródła, takie jak nasiona roślin strączkowych, komosa ryżowa czy orzechy.
Ważne jest również odpowiednie łączenie ze sobą różnych produktów roślinnych  dla dobrego uzupełniania aminokwasów (czyli tego co w białku znajdziemy) aby podnieść wartość biologiczną białka.  Na przykład: kasza z grzybami, gołąbki z kaszą, czy makaron z grzybami.


Wapń i witamina D dobre dla kości


Układ kostny dziecka kształtuje się w trakcie ciąży, dlatego tak ważne jest, abyś dostarczała mu wapnia i witaminy D, czyli podstawowych budulców zdrowych kości. Ale wbrew powszechnej opinie wapń, to nie tylko mleko i jego przetwory.
Wapń znajdziemy w orzechach (szczególnie w migdałach, orzechach brazylijskich, laskowych), nasionach, pestkach, sezamie, suszonych figach czy jarmużu. Również część produktów roślinnych jest przez producenta wzbogacana w ten składnik. Do tej grupy należą głownie napoje ryżowe czy owsiane.
Natomiast dobre źródła witaminy D dla weganek to pieczarki oraz tłuszcze roślinne (oliwa z oliwek).  Ale przede wszystkim  częściej wychodź na zewnątrz. Promieniowanie słoneczne dostarcza organizmowi witaminy D, dlatego staraj się każdego dnia, od kwietnia do października, spędzać 20 minut na słońcu po godzinie 15. I pamiętaj nie stosuj wtedy filtrów ochronnych – one hamują syntezę tej cennej witaminy. 


Pamiętaj!
Wszystkim ciężarnym (niezależnie od tego, czy są wegankami, czy nie) lekarze zalecają przyjmowanie suplementów z witaminą D.


Witamina B12 niezbędna do wzrost malucha


Witaminy z grupy B są bardzo ważne podczas ciąży, ponieważ umożliwiają prawidłowy wzrost dziecka, a także zapobiegają problemom z kręgosłupem u maleństwa. Będąc na diecie wegańskiej możemy mieć problem z zapewnieniem sobie odpowiedniej dawki witaminy B12. Dlaczego? Najlepszym źródłem witaminy B12 są produkty, których w diecie nie znajdziemy takie jak: nabiał, mięso, ryby i jaja. Dlatego należy porozmawiać z lekarzem i zacząć odpowiednią suplementację.
 

Cenne żelazo


Jeśli jesteś w ciąży, upewnij się, że dostarczasz organizmowi wystarczająco dużo żelaza. Nasz organizm w czasie ciąży musi wyprodukować więcej krwi, by tą drogą dostarczać rozwijającemu się dziecku składników odżywczych i tlenu. A ponieważ żelazo wchodzi w skład hemoglobiny zawartej w czerwonych krwinkach, jest on składnikiem, na który wzrasta zapotrzebowanie.

Nie prawdą jest, że źródłem żelaza jest tylko mięso. W diecie bezmięsnej znajdziemy je w: roślinach strączkowych, orzechach, kaszy bulgur, zielonych warzywach, takich jak jarmuż, rukiew wodna czy szpinak.


Pamiętaj!
Do przyswajania żelaza potrzebna jest witamina C. Z tego powodu produkty dostarczające nam żelaza powinniśmy jeść razem z papryką, pomidorami, zielonymi warzywami i popijać wszystko szklanką soku z pomarańczy czy wodą z cytryną.

autor: Paulina Gryz-Ryczywolska

Facebook Pinterest Instagram e-mail
Powrót