Żywienie w chorobie refluksowej przełyku (GERD)
Choroba refluksowa przełyku (ang. GERD) to choroba polegająca na zaburzeniu pracy dolnego zwieracza przełyku, przez co kwaśna treść żołądkowa cofa się, wywołując podrażnienie śluzówki i dyskomfort.
Objawia się najczęściej uciążliwą zgagą, ulewaniem, tzw. pustym odbijaniem i bólami w nadbrzuszu. Czasem objawy są nietypowe np. poranna chrypka, czkawka, pieczenie w okolicach serca.
Czynnikami sprzyjającymi rozwojowi refluksu są między innymi: otyłość, bardzo intensywny wysiłek fizyczny, gastropareza (zaburzenia opróżniania żołądka), stosowanie używek, nieprawidłowe nawyki żywieniowe, stres. Refluks może też rozwinąć się w czasie ciąży z powodu zwiększonego nacisku żołądka oraz w wyniku zmian w stężeniach hormonów.
Nieleczony refluks może doprowadzić do pojawienia się komórek nabłonka jelitowego w przełyku. Taki stan, nazywany przełykiem Barreta, ponad 50-krotnie zwiększa szansę na rozwój zmian nowotworowych. Prawidłowo dobrane leki oraz odpowiednio skomponowana dieta i zmiany w stylu życia mogą wyraźnie ograniczyć nasilenie objawów, rozwój zmian w śluzówce i poprawić samopoczucie.
Najważniejsze zmiany w diecie, które warto wprowadzić to:
- regularne posiłki,
- unikanie dań gorących oraz bardzo zimnych,
- unikanie smażenia na rzecz innych technik kulinarnych,
- odpowiednio skomponowana dieta.
Najbardziej znane jako przeciwskazane w refluksie produkty to między innymi kawa, czekolada, owoce cytrusowe, pomidory, przetwory pomidorowe, cebula, czosnek, ostre przyprawy. Jednak lista produktów, na które warto uważać może być nieco inna w zależności od konkretnego przypadku.
Pamiętaj - dieta w chorobie refluksowej przełyku powinna być dostosowana indywidualnie do pacjenta.
Dla wielu pacjentów regularne spożywanie posiłków i przygotowywanie ich zgodnie z zasadami diety w chorobie refluksowej, stanowią nie lada wyzwanie. Dietetyk kliniczny może pomóc w rozplanowaniu pory posiłków i skomponowaniu ich. Podpowie też, jakie praktyki kulinarne będą najkorzystniejsze, żeby dieta była zdrowa, urozmaicona i przede wszystkim smaczna. Dodatkowo przekaże wskazówki jak jeszcze możesz zmodyfikować swoje dotychczasowe zwyczaje, żeby leczenie refluksu było jeszcze skuteczniejsze np. jakie stosować napoje, a które ograniczyć.
W leczeniu refluksu ważną rolę odgrywa również pora ostatniego posiłku oraz pozycja, w jakiej jemy oraz śpimy. Zmiany w nawykach żywieniowych i stylu życia bardzo silnie związane są z nasileniem objawów choroby refluksowej i warto nie poprzestawać wyłącznie na farmakoterapii.