Żywienie w chorobie refluksowej przełyku (GERD)

Żywienie w chorobach
Żywienie w chorobie refluksowej przełyku (GERD)
Hanna Kłonowska Hanna Kłonowska

Choroba refluksowa przełyku (ang. GERD) to choroba polegająca na zaburzeniu pracy dolnego zwieracza przełyku, przez co kwaśna treść żołądkowa cofa się, wywołując podrażnienie śluzówki i dyskomfort.


Objawia się najczęściej uciążliwą zgagą, ulewaniem, tzw. pustym odbijaniem i bólami w nadbrzuszu. Czasem objawy są nietypowe np. poranna chrypka, czkawka, pieczenie w okolicach serca.


Czynnikami sprzyjającymi rozwojowi refluksu są między innymi: otyłość, bardzo intensywny wysiłek fizyczny, gastropareza (zaburzenia opróżniania żołądka), stosowanie używek, nieprawidłowe nawyki żywieniowe, stres. Refluks może też rozwinąć się w czasie ciąży z powodu zwiększonego nacisku żołądka oraz w wyniku zmian w stężeniach hormonów.


Nieleczony refluks może doprowadzić do pojawienia się komórek nabłonka jelitowego w przełyku. Taki stan, nazywany przełykiem Barreta, ponad 50-krotnie zwiększa szansę na rozwój zmian nowotworowych. Prawidłowo dobrane leki oraz odpowiednio skomponowana dieta i zmiany w stylu życia mogą wyraźnie ograniczyć nasilenie objawów, rozwój zmian w śluzówce i poprawić samopoczucie.


Najważniejsze zmiany w diecie, które warto wprowadzić to:

  •  regularne posiłki,
  •  unikanie dań gorących oraz bardzo zimnych,
  •  unikanie smażenia na rzecz innych technik kulinarnych,
  •  odpowiednio skomponowana dieta.

Najbardziej znane jako przeciwskazane w refluksie produkty to między innymi kawa, czekolada, owoce cytrusowe, pomidory, przetwory pomidorowe, cebula, czosnek, ostre przyprawy. Jednak lista produktów, na które warto uważać może być nieco inna w zależności od konkretnego przypadku.


Pamiętaj - dieta w chorobie refluksowej przełyku powinna być dostosowana indywidualnie do pacjenta.


Dla wielu pacjentów regularne spożywanie posiłków i przygotowywanie ich zgodnie z zasadami diety w chorobie refluksowej, stanowią nie lada wyzwanie. Dietetyk kliniczny może pomóc w rozplanowaniu pory posiłków i skomponowaniu ich. Podpowie też, jakie praktyki kulinarne będą najkorzystniejsze, żeby dieta była zdrowa, urozmaicona i przede wszystkim smaczna. Dodatkowo przekaże wskazówki jak jeszcze możesz zmodyfikować swoje dotychczasowe zwyczaje, żeby leczenie refluksu było jeszcze skuteczniejsze np. jakie stosować napoje, a które ograniczyć.


W leczeniu refluksu ważną rolę odgrywa również pora ostatniego posiłku oraz pozycja, w jakiej jemy oraz śpimy. Zmiany w nawykach żywieniowych i stylu życia bardzo silnie związane są z nasileniem objawów choroby refluksowej i warto nie poprzestawać wyłącznie na farmakoterapii.

 

Facebook Pinterest Instagram e-mail
Powrót