Styl życia, dieta a płodność kobiet

Żywienie w chorobach

Właściwy styl życia kobiety, a szczególnie sposób żywienia, jest niezwykle ważny na długo przed poczęciem. Okazuje się, że już właściwy wzrost i rozwój dziewczynek warunkuje prawidłowość procesów rozrodczych w wieku dorosłym. Warto też zwrócić uwagę, że   kobiety w wieku rozrodczym dość często powtarzają błędy żywieniowe, które ukształtowały się w okresie dzieciństwa. Również obecny tryb życia, z którym łączy się praca zawodowa, uleganie modom żywieniowym, nieregularność spożywania posiłków, mała aktywność fizyczna, palenie papierosów, picie alkoholu, nadmiar masy ciała przyczynia się do wystąpienia błędów żywieniowych, które wpływają na występowanie niedoborów pokarmowych. Codzienna dieta kobiet w wieku rozrodczym często ma zbyt małą wartość odżywczą, zawiera zbyt mało witamin, składników mineralnych i błonnika pokarmowego. Cechuje się zbyt niskim spożyciem owoców, warzyw, ryb, roślin strączkowych, produktów mlecznych i zbożowych z pełnego przemiału oraz zbyt wysokim cukru, mięsa i jego przetworów oraz tłuszczów. Wszystkie te czynniki nie są obojętne dla płodności.


Płodność należy do naturalnych cech określających zdolność do poczęcia. Ze statystyk demograficznych wynika, iż co roku przybywa par leczonych z powodu zaburzeń płodności. Szacuje się, iż na całym świecie problem ten dotyka 10-18% populacji. Z badań z ostatnich lat wynika, że właściwy styl życia, w tym odpowiednie zachowania żywieniowe mogą przyczynić się do zmniejszenia problemów z zajściem w ciążę, aż o 80%.
Przyczyna niepłodności leżącej po stronie kobiet stanowi 45 – 65% przypadków niepłodności.

Kiedy można mówić o niepłodności?


Zgodnie z definicją Światowej Organizacji Zdrowia (WHO – World Health Organization) niepłodność (sterilitas) to niemożność zajścia w ciążę w ciągu dwóch lat regularnego współżycia bez stosowania antykoncepcji. Jednak obecnie powszechnie używa się terminu jednego roku.
Pod względem klinicznym można wyróżnić: niepłodność hormonalną, jajnikową, jajowodową, maciczną, szyjkową, immunologiczną oraz na tle zaburzeń psychicznych i seksualnych. Warto wiedzieć, że niepłodność może być uwarunkowana jednym lub też kilkoma czynnikami.

Styl życia a płodność


Biorąc pod uwagę styl życia, na płodność kobiet mogą wpływać:
• poziom aktywności fizycznej,
• niewłaściwa masa ciała zarówno nadwaga/otyłość, jak i niedowaga,
• niewłaściwy sposób żywienia skutkujący niedoborami pokarmowymi,
• palenia papierosów,
• nadmierne spożycie alkoholu oraz kofeiny,
• stres psychologiczny.


Dotychczasowy stan wiedzy, oparty głównie na badaniach przeprowadzonych w Stanach Zjednoczonych, sugeruje, iż znaczenie dla płodność kobiet może mieć spożycie węglowodanów oraz białka, ze względu na ich wpływ na poziom białka SHGB (Sex Hormone Binding Globulin), czyli białka wiążącego hormony płciowe, ale także spożycie tłuszczów ze względu na wpływ izomerów trans nienasyconych kwasów tłuszczowych na aktywność receptora PPAR-gamma (Peroxisome Proliferator-Activated Receptor Gamma) biorącego udział w procesach zapalnych i metabolizmie glukozy. Na płodność kobiet wpływ mają również witaminy i składniki mineralne takie jak: żelazo, kwas foliowy, cynk, a także witaminy A, E i C oraz witaminy z grupy B.

 

autor: Paulina Gryz-Ryczywolska

Facebook Pinterest Instagram e-mail
Powrót