Następstwa zdrowotne cukrzycy

Żywienie w chorobach

Cechą charakterystyczną cukrzycy są jej odległe następstwa,do których należą takie powikłania, jak retinopatia (mogąca doprowadzić do ślepoty), nefropatia(mogąca spowodować niewydolność nerek), a także neuropatie. Z tymi ostatnimi wiąże się, między innymi, ryzyko owrzodzeń stóp prowadzące w wielu przypadkach do ich amputacji oraz dysfunkcja układu autonomicznego, objawiającasię np. zaburzeniami czynności płciowych.

Cukrzycy są dużo bardziej narażeni na ryzyko wystąpienia choroby wieńcowej, miażdżycy tętnic obwodowych i mózgowychw porównaniu do osób zdrowych. Za większość powikłań cukrzycy odpowiadają dwa mechanizmy występujące w jej przebiegu.

Dlaczego z cukrzycą wiąże się tyle powikłań?


Jeśli mówimy o powikłaniach, to ważne są dwa aspekty, takie jak glukotoksyczność i lipotoksyczność. 


Glukotoksyczność


Glukoza w wysokich stężeniach jest toksyczna. Szczególnie narażone na jej toksyczne działanie są komórki, które pobierają glukozę z udziałem transporterów niezależnych od obecności insuliny, takie jak komórki śródbłonka naczyniowego i komórki beta trzustki. W komórkach tych transport glukozy zależy tylko od różnicy stężeń w poprzek błony plazmatycznej komórki. Dlatego stężenie glukozy w tych komórkach w czasie hiperglikemii jest wysokie.


Za istniejące toksyczne działanie odpowiada szereg szlaków metabolicznych istniejących w ustroju. Szlaki metaboliczne odpowiadające za rozwój powikłań cukrzycowych przyczyniają się również do wzrostu nadprodukcji aktywnych form tlenu. Sugeruje się również, że uszkodzenia te mogą powodować powikłania,mimo normalizacji poziomu glukozy.

Lipotoksyczność


Nieprawidłowy profil lipidów, to obok podniesionego poziomu glukozy, kolejny toksyczny stan towarzyszący cukrzycy. Z jednej strony przyczynia on się do rozwoju chorób układu krążenia, a z drugiej, poprzez wysokie stężenie triglicerydów oraz wolnych kwasów tłuszczowych,powoduje rozwój insulinooporności.
W warunkach cukrzycy, nadmierna dostępność długołańcuchowych kwasów tłuszczowych zmniejsza szybkość przetwarzania glukozy tym samym przyczyniającsię do wzrostu insulinooporności tkanek oraz wzrostustężenia cukru we krwi.

 

autor: Paulina Gryz-Ryczywolska

Facebook Pinterest Instagram e-mail
Powrót