Dieta w kamicy szczawianowo-wapniowej

Żywienie w chorobach

Ten rodzaj kamicy pojawia się na skutek odkładnia w drogach moczowych kryształków, w skład których wchodzą szczawiany oraz wapń.

Czym są szczawiany i skąd się biorą?

Szczawiany są to organiczne związki chemiczne, bardzo trudno rozpuszczalne w wodzie. Do naszego organizmu są dostarczane ze spożytego pożywienia. W warunkach fizjologicznych, gdy nie mamy predyspozycji do ich odkładania, z nadmiarem tych związków nasz organizm radzi sobie poprzez ich wydalanie z moczem.
Ponieważ wydalanie szczawianów z moczem wzrasta po zjedzeniu pokarmów bogatych w ten związek, dieta z ograniczeniem szczawianów powinna być częścią leczenia i profilaktyki tego schorzenia.

Przede wszystkim pij!


Zarówno w profilaktyce jak i leczeniu kamicy bezwzględu od składu kamieni najważniejsze jest picie odpowiedniej ilości płynów. Zmniejszenie nasycenia moczu uzyskamy przez zwiększenie objętości oddawanego moczu.Płyny powinny być podawane w równych ilościach w ciągu całej doby również przed snem i w nocy. Z czego głownie powinna to być woda mineralna, źródlana. Pamiętaj, że dorosły powinien wypijać min. 2,5-3,5l wody dziennie. Ważne, że kawa czy mocna herbata nie nawadniają naszego organizmu.


Ogranicz spożycie sodu

W każdym rodzaju kamicy ograniczeniu podlega spożycie soli kuchennej. Ograniczenie sodu można osiągnąć przez:
• niedosalanie potraw i produktów na talerzu,
• zastąpienie soli ziołami,
• wyeliminowanie gotowych mieszanek przyprawowych, zup i sosów w proszku,
• wybieranie produktów zawierających małe ilości soli kuchennej,
• eliminacja z diety marynat, kiszonek, konserw oraz wędzonek oraz produktów wysoko przetworzonych.

Uważaj na szczawiany

Głównym zaleceniem w kamicy szczawianowo wapniowej jest ograniczenie, eliminacja produktów zawiewających szczawiany.

Do produktów zawierających szczawiany należą:

  • buraki, botwinka,
  • szczaw,
  • szpinak,
  • rabarbar,
  • agrest,
  • suszone śliwki,
  • kakao, czekolady i produkty ją zawierające
  • kawa i herbata.

Pamiętaj o odpowiednim spożyciu wapnia

W związku z tym, że w skład kamieni wchodzi wapń należy pamiętać o odpowiednim jego spożyciu. Nie zaleca się ograniczania tego składnika dlatego, że jest on potrzebny między innymi dla układu kostnego. Dieta powinna być dietąnormowapniowa, czyli należy spożywać 2 - 3 porcje mleka i/lub jego przetworów w ciągu dnia.
Jedna porcja to:
• Szklanka mleka (250ml)
• Szklanka kefiru/maślanki (250ml)
• Mały jogurt naturalny/owocowy (150g)
• Mały serek homogenizowany (150g)
• 50 g sera twarogowego

Ogranicz cukier

Również nadmierna ilość cukru w pożywieniu może spowodować odkładanie złogów w ustroju. Zmniejszenie podaży cukru wiąże się również z ograniczeniem spożycia słodyczy. Słodycze można zastąpić zalecanymi owocami i przetworami owocowymi (dżemami, kisielami, kompotami).

 

autor: Paulina Gryz-Ryczywolska

Facebook Pinterest Instagram e-mail
Powrót