Dieta w kamicy moczanowej

Żywienie w chorobach

Kamica moczanowa jest obecnie najczęściej występującym rodzajem kamicy. W większości przypadków dotyczy ludzi z nadmiarem masy ciała, otyłych.
Ten rodzaj kamicy pojawia się na skutek odkładnia w drogach moczowych kryształków kwasu moczowego, który powstaje z puryn.


Czym są puryny i skąd się biorą?


Puryny są to związki chemiczne występujące naturalnie w żywności. Jednak ich największe ilości znajdziemy przede wszystkim w produktach wysokobiałkowych.
Tak jak często to bywa i w przypadku tych związków obowiązuje zasada – „co za dużo, to nie zdrowo”. Kiedy będziemy spożywać zbyt wiele puryn, nasz organizm będzie sobie z tym radzić przetwarzając je w kwas moczowy. Część tego związku będzie dalej wydalana z moczem. Niestety, ten wymyślony przez matkę naturę sposób radzenia sobie z nadmiarem związków purynowych nie przewidział naszych współczesnych zwyczajów dietetycznych. Zdarza się, że niektórzy jedzą mięso trzy razy dziennie, przez siedem dni w tygodniu. A to często zbyt dużo dla organizmu i w efekcie prowadzi do gromadzenia się kwasu moczowego w nerkach w formie kamieni.


Postępowanie żywieniowe


Przede wszystkim pij!


Zarówno w profilaktyce, jak i leczeniu kamicy bez względu od składu kamieni najważniejsze jest picie odpowiedniej ilości płynów. Zmniejszenie nasycenia moczu uzyskamy przez zwiększenie objętości oddawanego moczu.  Płyny powinny być podawane w równych ilościach w ciągu całej doby również przed snem i w nocy. Z czego głownie powinna to być woda mineralna, źródlana. Pamiętaj dorosły powinien wypijać min. 2,5-3,5l wody dziennie. Ważne, żeby pamiętać, że kawa czy mocna herbata nie nawadniają naszego organizmu i nie wystarczy wypić 3 kaw i po sprawie. 

 


Alkaliczne pH - to twój przyjaciel


Podstawą postępowania jest alkalizacja moczu, gdyż w miarę wzrostu pH moczu wzrasta rozpuszczalność moczanów.


Do produktów alkalizujących w diecie należą:
• mleko i jego przetwory,
• warzywa (np. ziemniaki, buraki, marchew),
• orzechy


Natomiast produkty zakwaszające mocz, które należy eliminować, ograniczać w diecie to przede wszystkim:
• mięso i jego przetwory,
• ryby i ich przetwory,
• produkty zbożowe,
• niektóre owoce, takie jak śliwki, borówki.


Korzyści w leczeniu mogą przynieść napoje alkalizujące, do których należą wody mineralne bogate w dwuwęglany (np. Muszynianka, Jan, Kryniczanka) i ubogie w sód (niskosodowe) oraz słabe herbaty i sok z brzozy. Podaż w diecie wód alkalizujących nie powinna przekraczać 2 szklanek/dobę. Woda mineralna bogata w wodorowęglany to taka, która zawiera 1500mg HCO3 /l – informacja ta jest umieszczona na etykiecie wody, najczęściej w tabeli.

 

Ogranicz spożycie puryn

 

Przy kamicy moczanowej zwraca się uwagę także na ograniczenie puryn w diecie, gdyż są one metabolizowane do kwasu moczowego i w konsekwencji zwiększają jego stężenie. Głównym źródłem puryn są produkty mięsne takie jak podroby (ozorki, żołądki, płuca, nerki, serca, wątroba, mózg, flaki), wywary i sosy mięsne, galaretki mięsne, sardynki i śledzie. Do produktów roślinnych bogatych w ten związek należą rośliny strączkowe oraz grzyby (zarówno leśne, jak i uprawne).


Dokładne ilości produktów mięsnych, które można zjeść w ciągu dnia zależą od wieku i wyników badań, dlatego powinny być ustalane indywidualnie przez dietetyka.

 

autor: Paulina Gryz-Ryczywolska

Facebook Pinterest Instagram e-mail
Powrót