Witamina B6 w walce z bólem i depresją

Zdrowa dieta

Witamina B6 wchodzi w skład ponad 100 różnych enzymów biorących udział w licznych procesach metabolicznych w organizmie. Dlatego jest ona niezbędna do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. To od niej zależą między innymi:

  • przemiany metaboliczne białek, tłuszczy, węglowodanów,
  • prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego (jej niedobór może się przyczynić do szybszego starzenia neuronów i obwodowej neuropatii),
  • ochrona przed powstaniem miażdżycy,
  • synteza neurohormonów – serotoniny i adrenaliny, które wpływają na nasze samopoczucie,
  • spokojny sen.
Witamina B6 na kobiece problemy


Witamina B6 ma szczególne znaczenie dla kobiet, dlatego jest częstym składnikiem kobiecych suplementów diety. Łagodzi ona bóle menstruacyjne oraz wpływa na regulacje cyklu miesiączkowego. O jej zawartość w diecie powinny więc szczególnie zadbać kobiety, które mają problem z wydłużonym, skróconym lub nieregularnym cyklem miesiączkowym.

Witamina B6 to również dobry środek przeciwbólowy


Mówiąc o  witaminie B6 nie można zapomnieć o jej działaniu przeciwbólowym. Nie zastąpi ona tradycyjnego środka podczas nagłych bólów np. głowy, jednak wykazuje dobrą skuteczność w leczeniu nie tylko wspomnianych już bólów menstruacyjnych, ale także dolegliwości bólowych na tle nerwowym, w tym różnego rodzaju skurczów.

Niedobór


Niedobór przyczynia się do powstawania zmian miażdżycowych, pogorszenia samopoczucia, a czasem prowadzi wręcz do depresji. Może powodować anemię i choroby skóry. Niedostateczna ilość witaminy B6 worganizmie może być spowodowana stosowaniem leków i nadużywaniem alkoholu.


Występowanie


Witamina B6 występuje w wielu produktach,jednak nie można wskazać konkretnego produktu, który można byłoby nazwać jej bogatym źródłem. Spore ilości witaminy występują w mięsie, wątróbce i rybach oraz w produktach roślinnych takich jak: suche nasiona roślin strączkowych, pełne ziarno zbóż i warzywa liściaste (różne rodzaje sałat, jarmuż, szpinak).

Wrażliwość na obróbkę termiczną


W trakcie obróbki termicznej i technologicznej dochodzi do dużych strat tej witaminy. W czasie mrożenia warzyw może zniknąć nawet 70% zawartej w produkcie witaminy B6, natomiast w czasie obróbki kulinarnej mięsa, jej ubytek szacuje się na poziomie 50-70%. Syntetyczna witamina B6 w preparatachjest łączona z magnezem.
 

autor: Paulina Gryz-Ryczywolska

Facebook Pinterest Instagram e-mail
Powrót