Rola węglowodanów o wysokim indeksie glikemicznym w powstaniu zmian trądzikowych

Zdrowa dieta

Okazuje się, że częstość występowania trądziku w społeczeństwach wysoko rozwiniętych jest większa niż w społeczeństwach odżywiających się w sposób tradycyjny.

Czemu tak się dzieje?


Dawniej podstawowym źródłem węglowodanów w diecie były warzywa, owoce, nasiona roślin strączkowych i orzechy. Obecnie węglowodany w diecie pochodzą głównie z produktów przygotowanych na bazie mąki oczyszczonej, płatków śniadaniowych z dodatkiem cukru, słodyczy, białego ryżu i ziemniaków. Tego rodzaju produkty cechują się wysokim indeksem glikemicznym. Coraz więcej doniesień naukowych wskazuje na istotny wpływ diety zawierającej pokarmy o wysokim indeksie i ładunku glikemicznym (IG) lub zwiększających istotnie poziom glukozy we krwi, na powstawanie zmian trądzikowych.

Powód, dla którego te rodzaju węglowodany mogą zwiększać ryzyko wystąpienia trądziku, to fakt, że zwiększają gwałtownie stężenie glukozy, co w konsekwencji prowadzi do wyrzutu insuliny (insulina to anaboliczny hormon peptydowy wytwarzany przez komórki beta trzustki odgrywający szczególną rolę w metabolizmie węglowodanów). Taka sytuacja może zapoczątkować szereg zmian hormonalnych, które pobudzają funkcję wydzielniczą gruczołów łojowych i nasilają rogowacenie ich ujść. Prowadzi to do utrudnionego usuwania zawartości gruczołu łojowego na powierzchnię skóry.

Ponadto przewlekła hiperinsulinemia zwiększa również produkcję androgenów w organizmie, które dodatkowo nasilają łojotok.

 

autor: Paulina Gryz-Ryczywolska

Facebook Pinterest Instagram e-mail
Powrót