Rola mleka i przetworów mlecznych w powstaniu zmian trądzikowych

Zdrowa dieta

W diecie człowieka największe spożycie ma mleko krowie. Mleko od krowy zawiera wysoki poziom krowiego insulino opornego czynnika wzrostu 1. Czynnik ten nie ulega dezaktywacji w procesie pasteryzacji i sterylizacji.  Czynnik ten zarówno u bydła, jak i ludzi posiada tą samą sekwencję aminokwasów. Dlatego też po spożyciu mleka, łączy się z ludzkim jego receptorem, co powoduje wzrost tego hormonu we krwi. Dodatkowo mleko krowie i produkty nabiałowe posiadają wysoki indeks insulinowy co znaczy, że po ich spożyciu wzrasta wytwarzanie insuliny.

Odżywki białkowe zawierające białka serwatkowe


Białko serwatkowe w postaci koncentratów i izolatów zdominowało rynek odżywek białkowych. Ze względu na wysoką wartość biologiczną, dużą zawartość aminokwasów egzogennych (w tym aminokwasów o rozgałęzionych łańcuchach, BCAA), lekkostrawność, a także łatwą rozpuszczalność i przystępne walory smakowe, bardzo chętnie sięgają po nie sportowcy i osoby aktywne fizycznie. Białko to otrzymywane jest z mleka poprzez proces technologiczny polegający na mikrofiltracji oddzielenia twarogu (zawierającego głównie kazeinę) od serwatki (zawierającej głównie laktoalbuminę) co warunkuje bardzo szybkie trawienie i wchłanianie w organizmie. Działanie tego typu odżywki białkowej polega przede wszystkim na nasileniu procesów anabolicznych, w tym na znacznym przyśpieszeniu procesu syntezy białek. Warto jednak wiedzieć, że odżywki białkowe posiadają one wyższy indeks insulinowy od mleka krowiego. Jest to spowodowane odtłuszczeniem produktu, wyizolowaniem i zwiększeniem koncentracji poszczególnych aminokwasów w produkcie. Okazuje się, że przyczyniają się one do postania zmian trądzikowych za co odpowiadają wzrost insuliny pod wpływem działania białek mlecznych oraz podwyższony poziom insulino opornego czynnika wzrostu 1.
 

autor: Paulina Gryz-Ryczywolska

Facebook Pinterest Instagram e-mail
Powrót