Piwo źródłem antyoksydantów

Zdrowa dieta

Fakt, że picie nadmiernych ilości napojów alkoholowych, w tym również piwa, wywiera negatywny wpływ na zdrowie, jest bezsprzeczny. Chciałabym jednak zwrócić uwagę na występujące w chmielu związki o wielokierunkowym działaniu, gdyż niektóre z nich mogą charakteryzować się właściwościami prozdrowotnymi.
Chmiel jest cennym źródłem takich związków jak  polifenolowych, które zostały sklasyfikowane w kilka grup strukturalnych o odmiennej aktywności biologicznej. Badania ostatnich lat dotyczące substancji bioaktywnych występujących w piwie sugerują, że niektóre związki flawonoidowe(barwniki aktywne) pochodzące z chmielu wykazują m.in. działanie antyoksydacyjne, przeciwzapalne, przeciwnowotworowe czy estrogenne.


Wartość odżywcza piwa

Wartość odżywcza piwa zależy od takich czynników, jak sposób warzenia czy odmiana zastosowanego chmielu i jęczmienia.  Skład tego napoju alkoholowego jest bardzo zróżnicowany, przy czym większość rodzajów piwa zawiera około 90–95% wody, pozostałe składniki to: alkohol etylowy (średnio 3–6%), wyższe alkohole, estry, kwasy organiczne, aldehydy, związki zawierające siarkę, diketony wicynalne, węglowodany, polisacharydy, białko, aminokwasy, witaminy, składniki mineralne i związki fenolowe.Naprawdę wiele różnych składników znajdziemy w tym napoju.


Działanie antyoksydacyjne

W piwie występują enzymy antyoksydacyjne oraz szereg związków nieenzymatycznych o działaniu przeciwutleniającym. A wszystko to dzięki zawartości chmielu. To właśnie on stanowi cenne źródło związków polifenolowych, podzielonych na kilka grup strukturalnych o odmiennej aktywności biologicznej  W zależności od odmiany, sposobu uprawy oraz warunków suszenia i magazynowania chmielu, zawiera on ogółem około 2–8% polifenoli.
Zawartość związków polifenolowych w piwie zależny od jego rodzaju. Vinson i wsp. w swoich badaniach stwierdzili zapobiegające miażdżycy działanie polifenoli. Badacze wykazali na zwierzęcym modelu miażdżycy, że spożywanie zarówno jasnego, jak i ciemnego piwa (rozcieńczonego dwukrotnie) znacząco zmniejszyło stężenie cholesterolu i triglicerydów. Natomiast przy większym rozcieńczeniu (10-krotnym) tylko piwo ciemne hamowało rozwój miażdżycy.


Co ciekawe…


Okazuje się, że związki antyoksydacyjne zawarte w piwie wykazują sześciokrotnie silniejsze oddziaływanie antyoksydacyjne niż związki przeciwutleniające, znajdujące się w owocach cytrusowych.
Jednak pamiętajmy, że bez względu na dobroczynne działanie związków zawartych w piwie, tak jak w każdym innym aspekcie życia ważny jest umiar. Długotrwałe narażenie na etanol (alkohol zawarty w napojach alkoholowych), niezależnie od rodzaju spożywanego napoju alkoholowego, powoduje obniżenie zdolności komórek do redukcji jego utlenionej formy. Konsekwencją są uszkodzenia zarówno hepatocytów (komórek wątroby), jak i całej wątroby.

O wartości odżywczej piwa oraz jego kaloryczności możesz również posłuchać i obejrzeć na naszym kanale YouTube Fakty i mity o alkoholu: piwo

 

autor: Paulina Gryz-Ryczywolska

Facebook Pinterest Instagram e-mail
Powrót