Nalewki i ich właściwości lecznicze

Zdrowa dieta


Od wieków uważa się, że różnego rodzaju nalewki mogą nas wyleczyć z szeregu dolegliwości. Czy to tylko mit i usprawiedliwienie dla degustacji smakowych alkoholi czy jednak fakt i prawda?


Aby odpowiedzieć na to pytanie, należy zdać sobie przedewszystkim sprawę z surowców do produkcji takich nalewek i ich właściwości.  Owoce, zioła, miód czy orzechy, na bazie których wytwarza się nalewki, zawierają wiele prozdrowotnych związków między innymi witaminy, składniki mineralne, olejki eteryczne i różnego rodzaju związki organiczne. No dobrze, ale przecież można by było jej poprostuzjeść w formie nieprzetworzonej, czy wycisnąć i wypić jako sok.


W 2007 roku na łamach pisma Journal of the Science of Food and Agriculture naukowcy opublikowali artykuł, z którego wynika, że niektóre owoce mogą stać się zdrowsze po połączeniu ich z niewielką ilością alkoholu. Z badań naukowców wynika, że etanol wzmacnia działanie przeciwutleniaczy truskawek i jeżyn.


Okazuje się, że alkohol wzmacnia ich działanie lecznicze w procesie produkcji. Dzieje się tak ponieważ alkohol pozwala uwolnić związki organiczne zawarte w owocach i ziołach, które nie są rozpuszczalne w wodzie.  Ponadto zostają one doskonale zakonserwowane i nie ulegają rozpadowi nawet po upływie dłuższego czasu. Dzięki alkoholowi nalewki nie tylko dłużej zachowują swoją świeżość i lecznicze właściwości, lecz także silniej oddziałują na ludzki organizm, ponieważ alkohol, w małych dawkach, rozszerza naczynia krwionośne i szybciej przedostaje się wraz z cennymi substancjami do krwiobiegu.


Właściwości nalewek


Właściwości nalewki zależą od tego, z jakich produktów jest ona wytworzona oraz jaki sposobem została przygotowana.
Domowe nalewki przygotowuje się metodą maceracji. Polega ona na moczeniu jakiegoś surowca w alkoholu w celu wydzielenia określonego składnika. Należy pamiętać, że ogromne znaczenie ma stężenie alkoholu użytego w celu produkcji nalewki. Im jest ono większe, tym lepsze będą właściwości konserwujące, ale i utrudnione zostanie wydobycie wszelkich dobroczynnych składników danego surowca. Warto również wiedzieć, że im dany surowiec ma silniejsze właściwości lecznicze, tym mniejsze jego ilości są potrzebne do przyrządzenia nalewki.


Właściwości lecznicze wybranych nalewek


Nalewka z bursztynów


Bardzo popularna w Polsce nalewka. Będąc nad morzem można znaleźć całe mnóstwo woreczków z drobnymi bursztynami na nalewkę. Ale jakie ma ona właściwości?
Obecnie dostępne badania potwierdzają lecznicze działanie kwasu bursztynowego zawartego w bursztynie. Kwas ten stymuluje pracę jelit, nerek i układu nerwowego. Bursztyn ma właściwości przeciwzapalne.


Nalewka z pigwy czyli pigwówka


Zawarte w pigwie związki, którymi są polifenole działają bakteriobójczo. To właśnie dzięki tym zawiązkompigwówka sprawdza się w infekcjach górnych dróg oddechowych.


Nalewka z aronii


Owoce aronii zawierają duże ilości barwników – antocyjanów, które mają udowodniony pozytywny wpływ na wzrok. Dlatego okazjonalnie mogą się na nią skusić osoby, które wiele godzin spędzają przed komputerem.


Nalewka z orzechów czyli orzechówka


To prawdziwe lekarstwo na dolegliwości żołądkowo-jelitowe. A to wszystko dlatego, że orzech włoskie wykazują silne właściwości bakteriobójcze, grzybobójcze oraz przeciwzapalne.


Uwaga!
Pamiętajmy, że długotrwałe przyjmowanie nalewek domowej roboty może spowodować odwrotne skutki niż działanie lecznicze. Okazuje się, że mogą one uaktywnić enzymy metabolizujące dobroczynne związki zawarte w nalewkach i osłabić ich lecznicze działanie.

 

autor: Paulina Gryz-Ryczywolska

Facebook Pinterest Instagram e-mail
Powrót