Jesienny bieg

Zdrowa dieta

Nadeszła jesień, ale my nie mamy zamiaru zrezygnować z naszych treningów biegowych na świeżym powietrzu. I słusznie. Watro jednak dobrze się zabezpieczyć, tak by rzeczywiście ta świetna aktywność było dobra dla naszego organizmu.
W okresie jesiennym często czujemy się senni i odnotowujemy spadek samopoczucia i siły. W tym okresie spotykamy się z dużymi wahaniami temperatur w zależności od pory dnia, rano jest zimno a popołudniu cieplutko. To co spotkamy na półkach sklepowych jest nieco uboższe w witaminy i składniki mineralne. Dodatkowo pojawiają się dobrze nam znane w tym okresie częste infekcje wirusowe i bakteryjne, które atakują nas pełną siłą szczególnie, jeśli nie zadbaliśmy o nasz układ odpornościowy już latem.

Jak ustrzec się przed osłabieniem? Postaw na profilaktykę!


 Układ odpornościowy będzie dobrze funkcjonował przy właściwie zbilansowanej diecie. Bo wszystko zaczyna się w jelitach. Jelita to takie trochę „centrum dowodzenia”, a więc zdrowe jelito to zdrowy człowiek.
Jak zadbać o nasze jelita? Przede wszystkim pamiętaj, że żeby dobrze one pracowały potrzebują mieć odpowiednio rozwiniętą florę bakteryjną. Z pośród produktów żywnościowych największe znaczenie na jej odpowiedni wzrost mają naturalne probiotyki, które znajdziemy w:

  • fermentowanych produktach mlecznych (jogurtach, kefirach, maślankach),
  • kiszonkach i ty mamy do dyspozycji sok z kiszonej kapusty, ogórków czy buraków.

Kilka zasad, które wspomogą układ odpornościowy:

  • Zadbaj o regularne spożywanie 4-5 posiłków w ciągu dnia.
  • Pamiętaj, by dostarczyć odpowiedniej ilości energii przez cały długi dzień.
  • Postaw na warzywa! Powinniśmy ich jeść minimum 5 porcji czyli ok. pół kilograma.
  • Pełne ziarno (pieczywo, grube kasze, nieprzetworzone płatki, naturalny ryż) to nasz przyjaciel. Dlatego zadbaj, by były one obecne na twoim talerzu każdego dnia.
  • Nie zapomnij o białku. Obok produktów pochodzenia zwierzęcego cenne są również strączki (groch, fasola, soczewica, cieciorka, soja).

Poza podstawowymi zasadami w świecie żywności najdziemy różnego rodzaju produkty, które mają działanie stymulujące prace układu odpornościowego, działają bakteriostatycznie, przeciwwirusowo czy przeciwgrzybicznie.
Oto na co warto zwrócić uwagę  i zadbać o ich obecność szczególnie w okresie zimowym. Tak byśmy z powodu infekcji czy chandry nie rezygnowali z biegania na świeżym powietrzu.

  • Tłuste ryby i siemię lniane to źródła kwasów tłuszczowych omega 3, które mają działanie przeciwzapalne.
  • Miód charakteryzuje się działaniem przeciwbakteryjnym, czyli pomoże nam zwalczyć i ograniczyć ich patologiczny rozwój.

  • Czosnek i cebula znane są od dawna jako sposób na przeziębienie i wzmocnienie odporności. Czy wiesz, że zawierają one naturalne substancje, które działają jak antybiotyk?To właśnie dzięki tym substancjom zmniejszają ryzyko zachorowania, łagodzą jego objawy i przyśpieszają zdrowienie. Najlepiej postawić na czosnek surowy, który możemy połączyć z miodem czy zjeść na kanapce.
  • Orzechy (szczególnie brazylijskie) poza zawartością dobrych kwasów tłuszczowych z rodziny omega 3 są świetnym źródłem selenu niezbędnego do odpowiedniej pracy układu odpornościowego.
  • Zielona herbata na rozgrzanie to świetne źródło antyoksydantów czyli składników, które mają działanie przeciwzapalne.
  • Imbir, cynamon, rumianek czy nagietek to przyprawy, które są świetnym źródłem antyoksydantów dlatego postaw na nie jako dodatek do dań czy napary do picia.

Kiedy już wiesz, jak wzmocnić swój organizm jesienią nie rezygnuj z aktywności i treningów na świeżym powietrzu. Załóż dostosowane do aury pogodowej ubranie i ruszaj w drogę.


 

autor: Paulina Gryz-Ryczywolska

Facebook Pinterest Instagram e-mail
Powrót