Dynia - pomarańczowy jesienny skarb

Zdrowa dieta

Czy wiesz, że wartości odżywcze i lecznicze dyni były doceniane już przez meksykańskich Indian? Dynia znalazła u nich zastosowanie nie tylko w kuchni, ale i medycynie naturalnej. Wiele jej właściwości wiąże się z pięknym pomarańczowym kolorem. Ten kolor zawdzięcza zawartemu w niej pomarańczowemu barwnikowi, którym jest beta karoten. Beta-karoten należy do karotenoidów, które są świetnymi przeciwutleniaczami hamującymi niewłaściwe procesy zapalne. Można uznać, że dynia dzięki swojemu kolorowi może mieć działanie przeciwnowotworowe. Zostało to potwierdzone badaniami. Już wiemy, że duże spożycie dyni może przeciwdziałać powstaniu takich nowotworów jak: rak jelita grubego, żołądka, piersi.

Jedz dynie a będziesz mieć dobry wzrok

Beta-karoten zawarty w tym cennym warzywie odpowiada również za prawidłową funkcje wzroku zwłaszcza o zmierzchu. Beta-karoten w naszym organizmie przekształcany jest w aktywna formę witaminy A, które jest składnikiem barwnika wzrokowego. Barwnik ten występuje w siatkówce oka i pozwala widzieć w półmroku.


Dynia zamiast insuliny dla diabetyków?


Badacze z East China NormalUniversity w Szanghaju (Chiny) odkryli, że substancja, która znajduje się w wyciągu z miąższu dyni figolistnej- może zastąpić insulinę. Okazuje się, że substancja ta stymuluje regenerację komórek trzustkowych beta u szczurów z cukrzycą i reguluje aktywność insuliny.

Według naukowców ekstrakt z dyni może nie tylko działać profilaktycznie u osób o podwyższonym ryzyku zachorowania na cukrzycę insulinozależną (typu 2), ale również ograniczać w znacznym stopniu zapotrzebowanie na insulinę osób już chorych.


Dobrą wiadomością jest również fakt, że dynie mogą jeść praktycznie wszyscy - zarówno małe dzieci, jak i dorośli. W diecie niemowląt można ja wprowadzać jako jedno z pierwszych warzyw. Jest lekkostrawna, dlatego nawet osoby na diecie lekkostrawnej śmiało mogą ją wprowadzić do swojego jadłospisu . Dzięki swojemu smakowi możemy ją jeść na słodko pieczoną w cieście jako placek dyniowy, placuszki śniadaniowe czy babeczki oraz w wytrawnychpotrawach w postaci zupy, duszonych warzyw.

Jeśli chcemy się cieszyć dynią cały rok, możemy ją przechować w słoikach w postaci marynowanej lub jako dżem zarówno na słodko z dodatkiem jabłek, jak i na ostro z papryką. Taka marmolada świetnie komponuje się z mięsami.

Ale co z pestkami dyni?

Dużą część dyni stanowią pestki, które często wyrzucamy, gdy do potrawy potrzebny nam jest miąższ. A to błąd - wyjęte oczyszczone pestki można ususzyć i wykorzystać jako przekąskę czy dodatek do potraw np. sałatek.

Pestki dyni zwalczają robaki


Pestki dyni mają właściwości przeciwpasożytnicze dzięki zawartej w nich kukurbitacynie. Kukurbitacyna jest substancją znajdującą się w błonce otaczającej nasiona. A jej zadaniem jest ochrona przed drobnoustrojami. Jeśli chcemy przeprowadzić naturalną kurację przeciwpasożytniczą warto jest ją zacząć jesienią - ponieważ najwięcej ochronnej substancji jest w świeżych pestkach dyni.

 

autor: Paulina Gryz-Ryczywolska

Facebook Pinterest Instagram e-mail
Powrót