Dieta dr Dąbrowskiej – przepis na zdrowie dla każdego?

Zdrowa dieta
Dieta dr Dąbrowskiej – przepis na zdrowie dla każdego?
Hanna Kłonowska Hanna Kłonowska

Wszyscy wiemy, że warzywa i owoce to źródła licznych witamin, składników mineralnych, błonnika i polifenoli (silnych przeciwutleniaczy o udowodnionym działaniu przeciwnowotworowym). Czy w takim razie dieta oparta wyłącznie o te produkty nie jest najlepszym przepisem na zdrowie i może nieść jakiekolwiek zagrożenia?


Zasady diety dr Dąbrowskiej


Dieta dr Dąbrowskiej to kilkustopniowy sposób żywienia oparty wyłącznie o warzywa i owoce, określany jako tzw. dieta oczyszczająco-normalizująca. Dieta podzielona jest na 4 etapy: przygotowanie do postu, post warzywno-owocowy (najbardziej znany etap – trwa od kilku dni to kilku tygodni), wyjście z postu i żywienie pełnowartościowe. Podczas postu warzywno-owocowego na diecie dr Dąbrowskiej dziennie dostarczamy organizmowmi ok. 800 kcal. Zgodnie z zasadami, warzywa i owoce powinny być spożywane przede wszystkim na surowo, ale dopuszcza się również ich spożycie w formie koktajli, warzywnych zup, a także formie pieczonej lub duszonej.


Jakie produkty są dozwolone i niedozwolone na etapie postu warzywno-owocowego?

 

Post opiera się o warzywa niskoskrobiowe takie jak: warzywa korzeniowate, kapustne, cebulowate, dyniowate, psiankowane, liściaste oraz niewielką ilość owoców: jabłka, grejfruty, cytryny oraz jagody.


Dozwolone płyny to woda, wywary warzywne, soki warzywno-owocowe, kompoty owocowe bez cukru oraz herbaty owocowe i ziołowe.

Niedozwolone są wszystkie inne produkty, w tym między innymi: produkty zbożowe (pieczywo, kasze), olej oraz kawa, mocna herbata i alkohol. Podczas stosowania diety dr Dąbrowskiej niedozwolone jest również palenie tytoniu.
Wersje diety Dr Dąbrowskiej

W klasycznej wersji diety w posiłkach na 3/4 części surowych roślin przypada 1/4 części gotowanych. Dieta występuje również w kilku modyfikacjach, m.in.: sokowej, gotowanej (ta wersja określana jest jako najmniej efektywna), eliminującej (np. w przypadku nadciśnienia tętniczego z diety eliminuje się kiszonki ze względu na zawartą w nich sól).


Możliwe skutki uboczne stosowania diety warzywno-owocowej


Warto mieć na uwadze, że jest to dieta bardzo restrykcyjna i bardzo niskokaloryczna. Dieta warzywno-owocowa jest źródłem witamin, składników mineralnych i błonnika, jednak równocześnie nie dostarcza wielu składników sprzyjających prawidłowej pracy organizmu.

Stosowanie jej przez dłuższy okres diet może nieść ze sobą ryzyko wystąpienia różnych skutków ubocznych.

Mogą to być przede wszystkim:

  • liczne niedobory składników odżywczych takich jak: żelazo, wapń, jod, kwasy omega-3, witaminy z gr. B, witaminy rozpuszczalne w tłuszczu: A, D, E, K,
  • poważne zaburzenia hormonalne wynikające z diety pozbawionej źródeł tłuszczu w połączeniu z bardzo niską wartością energetyczną. Takie diety mogą sprzyjać problemom hormonalnym zarówno wśród kobiet (nieregularne miesiączki, zanik miesiączki) jak i mężczyzn, co w efekcie może mieć przełożenie na płodność,
  • utrata nie tylko tkanki tłuszczowej, ale również tkanki mięśniowej oraz obniżenie odporności z powodu braku w diecie pełnowartościowych źródeł białka i innych składników odżywczych,
  • przewlekłe zmęczenie, osłabienie,
  • dolegliwości żołądkowo-jelitowe np. biegunka,
  • zmniejszone wchłanianie składników z pożywienia,
  • pogorszenie stanu włosów, skóry i paznokci – wynikające z rozwijających się niedoborów, a nie (z czym często można się spotkać) opinii, że jest to oznaka detyoksykacji organizmu.


Przeciwwskazania do stosowania diety Dr Dąbrowskiej


Taki sposób odżywiania jest szczególnie przeciwwskazany osobom zmagającym się z niedoczynnością nadnerczy, chorobą nowotworową, niedoczynnością wielonarządową, nadczynnością tarczycy, depresją. Nie jest to również dieta wskazana dla dzieci, dorastającej młodzieży, kobiet ciężarnych lub karmiących oraz pacjentów po tranplantacjach.


Przed zastosowaniem diety dr Dąbrowskiej, tak jak w przypadku innych bardzo restrykcyjnych diet, warto rozważyć konsultację z lekarzem oraz dietetykiem, żeby wykluczyć potencjalne niebezpieczeństwo.

 

Odchudzanie a dieta dr Dąbrowskiej

 

Wielu osobom udało się zredukować masę ciała dzięki zastosowaniu tej diety, choć dieta warzywno-owocowa nawet przez samą autorkę nie jest nazywana dietą redukcyjną. Należy mieć na uwadze, że redukcja masy ciała to w przypadku każdej diety, wynik przyjmowania mniejszej ilości kalorii z pokarmem i wytworzenia tzw. deficytu kalorii (dieta dostarcza mniej energii niż zużywa organizm).


Ponadto stosowanie diet niskokalorycznych powoduje zwolnienie tempa przemian metabolicznych, a to w przypadku zakończenia takiej diety i powrotu do starych nawyków żywieniowych, sprzyja wystąpieniu efektu jo-jo.


Plusy stosowania diety warzywno-owocowej:

  • szybka utrata masy ciała (obarczona dużym ryzykiem wystąpienia efektu jo-jo)
  • większe spożycie warzyw i owoców,
  • rezygnacja z używek: alkoholu, tytoniu.

 

Minusy stosowania diety warzywno-owocowej:

  • męczące odczuwanie głodu,
  • bardzo duże restrykcje żywieniowe,
  • monotonne posiłki,
  • potencjalne groźne konsekwencje zdrowotne.


Warto przed zastosowaniem diety poczytać o niej informacje w różnych źródłach, zapoznać się z przeciwwskazaniami oraz opiniami specjalistów – lekarzy, dietetyków klinicznych. Fakt, że dana dieta nie spowodowała uszczerbku na zdrowiu osoby wypowiadającej się na internetowym forum, nie jest jednoznaczny z potwierdzeniem jej bezpieczeństwa.


Idealny przepis na zdrowie?


Dieta dr Dąbrowskiej nie jest dietą dla każdego. Przestrzeganie jej zasad może sprawiać kłopot, powodować skutki uboczne, a także nie każdy z powodu stanu zdrowia może się na nią zdecydować. Jednak, żeby nasza dieta była bogatsza w cenne składniki pochodzące z warzyw i owoców, nie musimy decydować się na wykluczenie wszystkich pozostałych grup produktów.

Przepisy na surówki, koktajle, zupy i inne warzywne czy owocowe dania mogą być ciekawym i zdrowym urozmaiceniem dotychczasowej diety, a łącząc z je z produktami będącymi źródłem pozostałych niezbędnych składników odżywczych, skorzystamy na tym jeszcze bardziej.


Dieta oparta wyłącznie o warzywa i owoce nie jest w stanie być źródłem odpowiednich ilości białka, tłuszczu, węglowodanów, witamin i składników mineralnych. Z tego powodu restrykcyjne diety nie powinny być stosowany przez dłuższy czas, a przed ich rozpoczęciem należy zapoznać się z przeciwwskazaniami.

Jeśli podczas stosowania diety wystąpią niepokojące objawy, takie jak wzmożone wypadanie włosów czy omdlenia – warto pilnie skonsultować się z lekarzem i rozważyć konsultację dietetyczną.

Za funkcje detoksykacji w organizmie odpowiada głównie wątroba oraz nerki. Stosowanie restrykcyjnych diet w celu tzw. detoksu nie jest w stanie zastąpić korzyści wynikających ze stosowania na co dzień prawidłowej i zbilansowanej diety oraz ograniczania używek.

 

Psychologia zmiany nawyków żywieniowych


Jeśli zależy nam na zmianie nawyków żywieniowych, warto pamiętać o pewnym mechaniźmie. Mniejsze modyfikacje są łatwiejsze i przede wszystkim skuteczniejsze w trwałej zmianie nawyków żywieniowych. Diety wykluczające wiele grup produktów wykazują mniejszą skuteczność, ponieważ nie uczą stopniowej zmiany nawyków. Ograniczenie produktów dozwolonych w diecie do bardzo niewielkiej grupy, powoduje, że stosując rygorystyczną dietę traktujemy ją jako okres przejściowy i z coraz większą niecierpliwością czekamy aż się skończy, żeby znów móc wybierać w szerszej gamie produktów i wrócić do swoich starych przyzwyczajeń. Dlatego jeśli priorytetem jest nasze zdrowie i zmiana nawyków żywieniowych warto rozważyć najlepsze dla siebie rozwiązanie, które rzeczywiście będziemy w stanie stosować i kontynuować przez kolejne lata.

 

Facebook Pinterest Instagram e-mail
Powrót